Ingeschakeld door BN-ers

18 Oct 2019

Ik vind het leuk om voor en met bekende artiesten te werken.
Dat ze je hun muziek toevertrouwen om te (ver)tolken voelt toch als een mooie erkenning van je werk. Daarnaast is het een uitgelezen kans om het beroep aan een groot publiek zichtbaar te maken, wat naar mijn mening een positieve uitwerking heeft op de toegankelijkheid. Hoe meer mensen weten dat we er zijn en wat we doen, hoe meer deuren er open gaan voor ons en daardoor ook voor doven en slechthorenden.

In januari 2019 #verStolkte ik op verzoek van Monique Smit zelf haar single Gebarentaal, die eigenlijk over lichaamstaal gaat.
Ik oktober 2019 mocht ik, naar aanleiding van een ingestuurde wens, bij André Hazes Jr. een nummer tolken tijdens zijn show in Ahoy.

Het Land van de Regenboog

02 Nov 2019

Op 3 november ben ik met K3 afgereisd naar het land van de Regenboog ;-).
Collega Hanneke en ik hebben met heel veel plezier getolkt voor een tribune vol enthousiaste kindjes en hun families.
Vorig jaar waren we er op persoonlijke aanvraag van bezoekers, maar dit jaar faciliteerde Studio 100 zélf de tolken. Wat een positieve ontwikkeling!
Leuke bijkomstigheid hiervan was dat er aan het begin van de show door K3 zelf een applaus werd gevraagd "voor onze doventolken Hanneke en Mirjam!".
Die "doventolken" zullen we ze maar vergeven.... deze ene keer dan.

Theatervoorstellingen 2019

21 Jun 2019

Steeds meer theatervoorstellingen worden toegankelijk voor doof en slechthorend publiek. Dit is mede te danken aan de inzet van Theater met Tolk. In opdracht van hen tolkte ik in 2019 All Stars de Musical (op herhaling) en 't Schaep met de 5 Pooten, de Musical. Compleet in bijpassende outfits hebben collega Mauricio en ik tijdens beide voorstellingen heerlijk kunnen werken dankzij de volledige medewerking van het theater, de productie en de cast.

Daarnaast mocht ik in 2019 ook nog de Efteling musical De Sprookjessprokkelaar tolken.

Het Getolkte Songfestival

15 May 2019

Sinds 2017 steek ik veel van mijn tijd en energie in (de organisatie van) het Getolkte Songfestival.
In 2019 werd het harde werken beloond met getolkte uitzendingen op nationale televisie!  In samenwerking met enthousiaste NOS, NPO en AVROTROS medewerkers, heeft ons team van gedreven muziektolken en signdancers het eerste officiële Getolkte Songfestival gerealiseerd.
Een onvergetelijke ervaring waar ik enorm trots op ben!

Festivals 2019

04 May 2019

Het festivalseizoen van 2019 was druk!
Ik was, meestal met collega's, aanwezig bij maar liefst 8 festivals waaronder Zomerspektakel aan het Meer, Concert at Sea, Appelpop en Bevrijdingspop Haarlem. Door de meeste organisaties werd er fijn meegedacht en medewerking verleend, in het bijzonder door de organisatie van Bevrijdingspop in Haarlem.
Nadat een aantal dove bezoekers in 2018 een tolk mee nam naar dit festival, besloot de organisatie in 2019 zelf een tolk in te zetten om een aantal optredens toegankelijk te maken. De tolken waren via picture in picture te zien op de grote schermen naast het podium. Wat een gedurfde en effectieve aanpak!

Foto: Zomerspektakel, door Rob Langerak

All Stars de Musical

18 Oct 2018

Deze getolkte voorstelling was het resultaat van een prachtige samenwerking tussen het Luxor Theater, Theater met Tolk en de productie van All Stars. Met zo veel mogelijk voorbereidingsmateriaal en een goed zichtbare plek voor de tolken, gereserveerde stoelen voor het dove/slechthorende publiek en enthousiasme van zowel het theater als de cast, was dit een tolksituatie waar ik voorheen alleen maar van kon dromen. Zelfs voor onze kleding werd gezorgd! Tel daar nog een fijne collega bij op en het kan niet meer stuk. Het was zo'n succes dat we het op 8 februari 2019 in Theater aan de Parade in 's-Hertogenbosch nog eens dunnetjes over mochten doen.

Theater met Tolk is ontzettend goed bezig met het toegankelijk maken van diverse theaters en voorstellingen in Nederland. Wie weet liggen er dus meer van dit soort mooie ervaringen in het verschiet! 

Van Britney Spears tot K3

31 Jul 2018

Van augustus t/m december stond er elke maand een concert in mijn agenda. Ook hier kwam natuurlijk enorm veel voorbereiding bij kijken. Gelukkig was het door samenwerking met fijne collega's niet alleen beter te doen, maar ook nog eens veel gezelliger! En hoewel het niet vanzelfsprekend is, was er bij al deze concerten sprake van (een zekere) medewerking door de artiest, lokatie of organisatie. Laten we hopen dat dit meer goeds belooft voor in de toekomst!

Festivals 2018

31 May 2018

Op 1 juni begon voor mij het festivalseizoen. Heerlijk, al die muzikale opdrachten!  

Met de voorbereiding van ruim tien verschillende bands en artiesten in mijn hoofd was ik een wandelende jukebox. Ik heb in die periode meer dan 100 liedjes ingestudeerd van onder andere Miss Montreal, Guus Meeuwis en Bløf. Maar wat heb ik er van genoten, ondanks de soms erbarmelijke omstandigheden, haha.

The World Can Wait - Waylon

23 May 2018

Wat was dit een kadootje! Ik werd door een fan gevraagd een optreden van Waylon te tolken. Nu heb ik toevallig een connectie met zijn drummer en via hem kon ik een maand van te voren zelf het optreden bijwonen, "ter lering ende vermaeck" ;-) Na afloop mocht ik backstage even een praatje maken en heb ik meteen gevraagd naar de mogelijkheden om een maand later te komen tolken. Er was direct volledige medewerking en op de dag zelf kwam ik in een warm bad van waardering terecht. En op 15 juni mocht ik het nog eens dunnetjes over doen. Hier ga ik heel lang met veel plezier aan terug denken!

Foto door Truus Dingemanse-Vroomen

Eurovisie Songfestival tolken via YouTube live

11 May 2018

Nog nooit heb ik zo intens het Eurovisie Songfestival beleefd! Met een groep van 18 (tolken, doven, slechthorenden en een docent) hebben we de uitzendingen van de halve finales en finale van het Songfestival live getolkt via een livestream op YouTube. Met dank aan de faciliterende hulp van Swedoro, Swan Harbour en Nederlandse Dove Jongeren. Het was een intensieve, emotionele en memorabele week. Zo bijzonder om dit met deze groep mooie mensen meegemaakt te hebben!

En met de ondersteuning van de AVROTROS en alle media aandacht, hebben we goede hoop voor een vervolg volgend jaar...en dan misschien wel op tv!

In de studio bij AVROTROS

01 May 2018

Begin 2018 heb ik contact gezocht met de AVROTROS om te vragen of ze wilden/konden meewerken aan het uitzenden van een getolkt Eurovisie Songfestival. Dat was dit jaar helaas (nog) niet te realiseren, als alternatief boden ze aan om een aantal clips op te nemen bij hen in de studio. Wat hebben we een toffe dag gehad! En het resultaat zag er natuurlijk hartstikke goed uit! De clips zijn te vinden op het YouTube-kanaal van de AVROTROS.

Visuals "Geef het een beetje tijd" voor Thuis-tour Marco Borsato

16 Apr 2018

Begin april ontving ik een e-mail met de vraag of ik wilde meewerken aan een videoshoot. Ik bleek te maken te hebben met de Art Director voor de nieuwe show van Marco Borsato! Hij had het prachtige idee van twee tolken gebarentaal, een mimespeler en een ballerina in een muziekdoosje. Deze beelden zouden tijdens de Thuis-tour gebruikt worden terwijl Marco Borsato het liedje "Beetje Tijd" zingt.

Alweer zo'n 'one-in-a-life-time opportunity'! En wat een fijne samenwerking met mijn collega Deborah Dehaerne. Gewoon eng soms hoe erg we op één lijn zaten qua .... ja, alles eigenlijk!

The Passion tolken via livestream op Facebook

28 Mar 2018

Op 29 maart hebben collega Sharon van der Borden en ik samen The Passion getolkt. In de tot studio omgebouwde woonkamer van Sharon, hebben we een spannende en toch wel bijzondere avond beleefd. Omdat we elkaar afwisselden, konden we tussendoor de reacties van de volgers lezen en die waren hartverwarmend! 

Wat ons betreft voor herhaling vatbaar, maar wie weet ziet de EO het licht (woordgrapje ;-) en regelen zij zelf de tolken in 2019?

Opname NOS, Songfestival inzending Og3ene

12 May 2017

Niet wetende dat ik de Songfestival inzending van Og3ne allang 'versTolkt' had en op mijn Facebook had staan, belde NOS op 3 mij met de vraag of ik dit liedje op korte termijn kon vertalen en in de studio kon komen opnemen. Ja hoor, Het filmpje maakte onderdeel uit van dit artikel.

Sencity Rio de Janeiro

09 Sep 2016

Weer zo'n geweldige kans om te tolken tijdens een internationale editie van Sencity. In Brazilië deze keer!

Wederom een leerzame trip met geweldige mensen....

Met JURK! in Paradiso

17 Sep 2014

In 2014 tolkte ik op de Parade onder andere de voorstelling "Dokter, wat doet u nu?", geregisseerd door Jeroen van Koningsbrugge. Dit voelde achteraf bijna als een auditie, want na één van de laatste voorstellingen (en nadat collega Dennis van de Ven ook was komen kijken), werd ik gevraagd om een bijdrage te leveren aan het optreden van JURK! in Paradiso. Zomaar een paar liedjes, gewoon omdat het kan!

U raadt het al, ook dit was weer geweldig om mee te maken.

Rap battle bij DWDD

10 Apr 2014

Te gast zijn bij DWDD op verzoek van DWDD zelf, dat is natuurlijk geweldig! Maar wat misschien nog wel het meest bijzondere was: collega's Hanneke de Raaff, Rosanna Demkes en ik hebben elkaar hier gevonden en besloten onze krachten te bundelen voor meer bekendheid en professionalisering van het muziek tolken. Na afloop van deze opnames is dus Harmonie 'geboren' en in 2018 hebben we vol trots onze website www.muziektolken.nl en plannen aan de buitenwereld gepresenteerd.

Met JURK! bij PAU!L

09 Dec 2011

Na ruim 4 jaar weer terug bij Paul de Leeuw. Toeval bestaat niet, dit was voorbestemd ;-).

Live met JURK! "Kabalis" uitgevoerd en met Paul vooraf aan de show nog een stukje "Blijf" gedaan en een babbeltje gemaakt.

Weer zo'n leuke ervaring die niemand me meer afneemt!

Kabalis met JURK!

07 Dec 2011

Begin december ontving ik via YouTube een bericht van (iemand die zich voor deed als) Dennis van de Ven. Hij had me bij Paul de Leeuw gezien en me onthouden voor als de gelegenheid zich een keertje voor zou doen. Dat moment was nu: of ik mee wilde werken aan de nieuwe clip van JURK!...

Een beetje bang dat ik in de maling genomen werd, heb ik maar eerlijk geantwoord dat ik twijfelde of ik echt met DE Dennis van de Ven te maken had en of hij me wilde bellen zodat ik het zeker wist. En die avond had ik inderdaad Dennis aan de lijn :-).

Gelukkig kreeg ik geregeld dat ik drie dagen later in Amsterdam kon zijn voor een hele dag draaien met de fijne mannen van JURK!. Wat een toffe ervaring en zoooooo gezellig! 

Sencity Cape Town

05 Mar 2009

Sinds 2005 tolk ik zeer regelmatig op Sencity, hét wereldwijd bekende zintuigprikkelende evenement (tegenwoordig festival). Deze bijzondere editie in Kaapstad zal ik nooit vergeten.

Natuurlijk is het al helemaal te gek dat ik voor mijn werk naar Kaapstad mocht. Maar het was ook nog eens een prachtige, intense week, waarin ik heb mogen samenwerken met een groep mooie mensen en veel geleerd heb, ook over mezelf ;-).

Symphonica in Rosso

02 Nov 2007

Na de opnames van Mooi Weer De Leeuw, gaf Paul aan dat hij er op terug zou komen omdat hij "hier nog niet klaar mee was". Toen ik hem een aantal maanden later een vriendschapsverzoek stuurde via Hyves (jawel mensen, ik word oud ;-)), antwoordde hij dat 'ie blij was me gevonden te hebben, want "ik verwacht natuurlijk wel dat je meedoet bij Symphonica in Rosso"...... Whaaaa! De organisatie nam contact met me op en tijdens één van de repetitiedagen kreeg ik te horen dat ik de shows op 3, 4, 5, 7 en 8 november met Paul zou openen! Wat een geweldige ervaring om nooit meer te vergeten...

Foto door Lou Beerens

Mooi Weer De Leeuw

11 May 2007

In mei 2007 stuurde ik een e-mail naar de redactie van Mooi Weer De Leeuw, het zaterdagavond programma van Paul de Leeuw waarin leuke, grappige en originele wensen in vervulling gingen. Mijn wens: Paul z'n nieuwe liedje "Blijf (tot de zon je komt halen)" tolken in gebarentaal.

De redactie selecteerde mijn wens en belde me de volgende ochtend om te vragen of ik diezelfde zaterdag naar de opnames kon komen. Omdat het een speciale, bomvolle uitzending was rondom het Songfestival, was het tot het laatste moment spannend of er tijd zou zijn voor mijn wens. Maar op het laatste nippertje mocht ik dan toch naar beneden komen.....

De Parade, vaste prik

30 Jun 2006

In 2006 kwam ik voor het eerst in mijn leven op De Parade. Met een minimale voorbereiding durfde ik slechts twee liedjes te tolken van De Dopegezinde Gemeente... Maar het was liefde op het eerste gezicht, zowel met De Parade als De Dopegezinde Gemeente. Sindsdien heb ik geen jaar overgeslagen en het repertoire van De Dopegezinde Gemeente kan ik inmiddels dromen. Ook de Lollies, Clemens van de Ven en Eddie's Elektroshop heb ik o.a. regelmatig getolkt.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe het tolken je wereld vergroot. Voorheen had ik nog nooit van De Parade gehoord en nu groeien mijn kinderen er mee op.

Sencity, altijd bijzonder

24 Mar 2006

Sencity @ Rotterdam, Nighttown was mijn eerste serieuze opdracht als muziektolk, of zoals Possibilize (voorheen Skyway) het zo mooi noemt: signdancer. 

Sencity is een zintuigprikkelend evenement, waar muziektolken een belangrijke rol vervullen. Hierdoor is dit één van de weinige plekken waar je er als muziektolk helemaal bij hoort en optimaal je werk kunt doen. Ik heb inmiddels flink wat edities meegemaakt en het blijft een feestje! 

Please reload

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Flickr Icon

© 2018 by Mirjam Stolk tolk NGT

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now